NARIN BEREKETİYLE

Kadriye CESUR

 

Elinizdeki 16. sayının hazırlanma aşamasında dergiye ulaşan yazı, şiir ve öykülerin bolluğundan duyduğumuz hoşnutluğu, sevinci paylaşmak isterim. Belli ki güz sayısı da bereketli olacak…

Bulgaristan Türk Edebiyatı Doç. Dr. Atıf Akgün’ün akademik çalışmalarında özel bir yere sahip. Şair Naim Bakoğlu’nun yaratıcılığına ilişkin incelemesinin ikinci bölümünü sunuyoruz. Fotoğraf sanatçısı olarak tanıdığımız Reyhan Ferad, Rodoplar’a olan sevgisini bu defa şiiriyle ifade ediyor.

Yazan insanın (okuyan da eklenebilir) edebiyat ve coğrafyayı nasıl güzel birleştirebileceğini vurgularcasına usta yazar Mehmet Alev memleket coğrafyasının “selâmsızlaşmasına” değinmekte. Padişahlar şehri İstanbullu Bulgarlar’ın tarih ve kaderlerine ilişkin ayrıntıları Hasine Şen Karadeniz’in kaleminden okuyabilirsiniz. Aynı o “padişahlar şehri”nde yıllarını geçirmiş olan Petko R. Slaveykov’un Sultan Abdülaziz için yazdığı methiyeyi, belki de ilk defa Prof. Dr. Sava Sivriev’in  yazısından okuyacaksınız.

Coğrafya ile edebiyatı başka bir potada birleştiren Filibe doğumlu Dr. Hristo Boev, Rumen yazarların eserlerinde Balçik şehrinin Doğu’ya dönük yüzlerini görmemizi sağlıyor.

Öykülerini Bulgarca kaleme alan Mümün Tahir ise doğup büyüdüğü yörenin ebedi alfabelerini anlatarak ölümsüzleştirmekte. Ve usta, ve çırak şiirleri

 

Yaz sıcağını serince bir “sözevine” dönüştürmeniz dileğiyle, iyi okumalar, efendim…

Author: nevka