Editörden

Kadriye Cesur

PANTA RHEİ

Plovdiv’de Türkçe olarak son 1934’te şair, yazar Ali Kemal Balkanlı (d. 1900, İstanbul – ö. 1992) tarafından yayımlanan Balkan Postası gazetesinden sonra Aralık 2018’de yayımlanmaya başlayan Nöbettepe dergisi 83 senelik aradan sonra bu şehirdeki ilk Türkçe yayın oldu. 1934 yılından günümüze dek ülkemizde birçok Türkçe gazete, dergi vb. yayımlandı elbette ancak Filibe 83 sene suskun kalmıştı.

Bu sene Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşunun 100. yılını kutluyor. Nöbettepe dergimizin kapağında ise Yıl 5, Sayı 21 – Yıl 2023 ibaresi yer alıyor! Beşinci yaş çocuk gelişiminde erken çocukluk çağı olarak adlandırılır. Rüştünü ıspatlamaya geniş zamanları ola, inşallah!

Derginin 5. yılını ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş yıldönümünü nazik mesajıyla kutlayan TC Sofya Büyükelçisi Sayın Aylin Sekizkök’e şükranlarımızı sunuyoruz. Sayıdaki diğer yazılar da aynı iki tema ekseninde özenle hazırlandı. Bu iki göz aydını yoğunluğundan dolayı ilk defa Bir Usta- Bir Çırak köşesinde, vefa durağımızda soluklanamadık. Kaldığımız yerden devam edeceğiz, kısmetse.

Bu çok özel sayıya katkıda bulunan bilim insanlarına, şairlere ve yazarlara ayrıca teşekkür ederiz!

Milâttan önce 540-480 yılları arasında Efes’te yaşamış olan İlkçağ Yunan filozoflarından Heraklit’le özdeşleşmiş meşhur Panta Rhei: “Her şey akar” deyişini kalem işlerimizin hep aklan gitmesi ve dergimizin sizlere her daim cennet ırmağı misali akması temennisiyle tamamlıyorum…

İyi okumalar, dilerim!

Author: nevka