NÂZIM HİKMET- RAN 120 YAŞINDA

Kadriye CESUR

Kıştan sonra bahara, akabinde yaza ve güze, sonra gene aynı döngüde ilerleyen  Nöbettepe dergisinin 15. sayısına kavuştuk, sevgili okur! Bu sayıda Nazim Hikmet’in 120. yaşını kutluyoruz.  Otobiyografi adlı şiirinde şair, hayatını özetlemiş olduğundan ayrıca bir özgeçmişine yer vermiyoruz. Yazar Sabri Con ustamız Nazım Hikmet’in Bulgaristan ziyaretlerine ve memleketimizde “estirdiği rüzgara” ilişkin ayrıntıları kişisel izlenimleriyle harmanlayarak aktarıyor. Bulgarcaya sayıca çok ve farklı çevirmenler tarafından çevrilmiş olan Nazım Hikmet’in bazı şiirleri bu sayıda Arslan Ahmedov ve Aziz Nazmi Şakir- Taş’ın çevirmen yorumlarıyla çıkacak karşınıza. Yeni ve taze okuma olanakları sunuyorlar.

Bulgaristan Türklerinin gizli kalmış cevherlerinden olan Mustafa Şabanov’un hayatı ve yaratıcılığına Behrin Şopova ışık tutuyor. Dikkatinize değer, ilginize layık bir yazı.

Geçtiğimiz aylardaki yaprak dökümü değerli şair Galip Sertel’i aldı aramızdan. Bir Usta- Bir Çırak Köşesinde kendisini şiirleriyle, rahmetle anıyoruz. Galip Sertel’in şiir çırağı genç edebiyat bilimcisi Slaveya Nedelçeva, Türkçe yazıyor.

Margarita Serafimova’nın yazısında İstanbul’un Karşılaştırmalı edebiyat alanında da önemli yer aldığını etraflıca okuyacaksınız, şaşırabilirsiniz de… Hüseyin Mevsim, Bulgar ressam ve yazar Petır Daçev’in İstanbul’a dokunuşunu, İstanbul’un kendisinde yarattığı izdüşümleri  yazdı. Petır Daçev’in az bilinen bir yazısını da dikkatimize sunuyor.

Ve her sayıda olduğu gibi – Türkçe ve Bulgarca şiirlere, öykülere yer verdik.

İyi okumalar, efendim…

 

Author: nevka