Korhan Küngerü, Uluslararası Anadili Günü Konuşması

 

TC FİLİBE BAŞKONSOLOSU SN. KORHAN KÜNGERÜ ULUSLARARASI ANADİLİ GÜNÜNDE FİLİBELİLERİ SELAMLADI

“BIÇAK YARASI GEÇER, DİL YARASI GEÇMEZ”

Korhan Küngerü

Dil, elbette öncelikle bir iletişim aracıdır. Ancak işlevi bununla sınırlı değil. Her dil, içinde yaşadığımız bir evrendir aslında. Ait olduğu kültüre dair imgeler ve kodlar barındırır. Bizler bu evrenin içinde nefes alır, düşünür, meramımızı anlatır ve mesajlarımızı veririz. O yüzdendir ki yeni dil öğrenmek, yeni bir kültürü tanımak anlamına gelir. Dil ve kültür iç içedir, birbirinden ayrı düşünülemez. Dilin güzel kullanımı her insana ilham verir. Hayatın estetiğini, felsefi ve edebi yönlerini kavramamızı sağlar.

Dil evrenlerinde anadilimizin müstesna yerini hiç kimse yadsıyamaz. Anadili, hepimiz için doğduğumuzdan itibaren annelerimizden öğrendiğimiz kocaman bir dünyadır. Sevgiyi, mutluluğu, hüznü, acıyı, huzuru ve düşlerimizi anadilimizle duyumsarız. Benliğimiz, kendimizi tanımlama biçimimiz, kültürümüz ve zenginliğimizdir. Bu nedenledir ki, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk Türkçeyi Türk milletinin kalbi, zihni ve hazinesi olarak tanımlamıştır.

Filibe’de Türk-Bulgar Edebiyat Kulübü tarafından düzenlenen ve artık gelenekselleşen 21 Şubat- Uluslararası Anadili Günü kutlama etkinliği, Filibe şehrinin kültür takviminde yer almakta; Filibe Belediyesi’nin ve Filibe Konsoloslar Kulübü’nün iştirak ve katkılarıyla gerçekleşmektedir. Daha önceki yıllarda dünyaca tanınan yazarlardan veciz sözler ve eserlerinden alıntılar çeşitli dillerin tınılarıyla sahneden aktarılmıştı. Geçen yıl Anadolu Türkçesi’nin temellerini atan büyük Tasavvuf şairimiz Yunus Emre’yi anmıştık.

 

 

TC Filibe Başkonsolosu KORHAN KÜNGERÜ, Sırbistan’ın Filibe Fahri Konsolosu ANASTASİYA SOLAKOVA ile Anadili Günü kutlamasında

 

Bu yıl ise anadillerimize yerleşmiş birer atasözünü okuyoruz. Atasözleri, yüzyılların, bazen binyılların süzgecinden geçmiş öğütler ve dersler içerir. Deneyimlenmiştir. Ben, güzel Türkçemize ait sayısız atasözünün içinde dile ilişkin bir tanesini seçtim. Atalarımız demiş ki: “Bıçak yarası geçer, dil yarası geçmez”. Bu atasözü diğer insanlarla konuşurken, kelimelerimizi dikkatli ve özenli seçmemizi, incitici olmamamızı öğütlerken dilin iz bırakıcılığını vurgular. Diplomasi mesleğinin temelinde de dilin güzel ve amaca uygun kullanımı ve kelimelerin özenli seçimi yatmıyor mu zaten?

Her sene yeni ve özgün bir tema ve görsellerle bu özel günde bizleri bir araya getiren Türk-Bulgar Edebiyat Kulübü’ne teşekkür ediyorum. Bu sene bizleri tarihte birçok medeniyetin, kültürün ve dilin beşiği olmuş Mezopotamya’nın kalbine, ülkemizin güzel şehri Mardin’e götürüyorlar. Farklı dillerde okunan atasözleriyle de, Avrupa Kültür Başkentliği yapmış Filibe’nin kültürel zenginliğine, tarihi derinliğine, kültürleri ve dilleri uyum içinde bir arada yaşatma geleneğine yakışan bir kutlama gününü bize yaşatıyorlar.

Uluslararası Ana Dili Gününüz kutlu olsun!

Author: nevka